РЕЗЕРВОАРИ ЗА ИЗЧЕЗВАЩАТА ПИТЕЙНА ВОДА

РЕЗЕРВОАРИ С МНОГО ДЪЛЪГ ЖИВОТ ЗА ИЗЧЕЗВАЩАТА ПИТЕЙНА ВОДА

 ПРОРОЧЕСТВА ЗА ИЗЧЕЗВАНЕ НА ВОДАТА

 Водата ще стане по-скъпа от черното злато, а един ден тя напълно ще изчезне.

                                                                                                                /ВАНГА/

 

Още през ХХІ век градското население в развиващите се страни ще започне да се увеличава с по един милион всяка седмица! Хората, въпреки все по-нарастващия брой природни катаклизми, смъртоносни болести, глад и войни, ще станат с няколко милиарда повече. Повечето от градовете ще са в руини и хората ще се избиват за вода. Водата още през ХХІ век ще стане по-скъпа от петрола! Още през 2008 година една трета от населението на Земята ще страда от недостиг на вода. През 2010 г. около 40% от хората ще рискуват живота си ежедневно, ползвайки заразени водоизточници. През 2030 г. близо половината от населението на Земята няма да има достъп до годна за пиене вода, а през 2050 г. водната криза ще засяга вече 4 милиарда души.

                                                                                                         /НОСТРАДАМУС/

 

Нивото на водата в редица крупни реки в света значително е спаднало за последните 50 години

Както потвърждават американски учени, намаляването на обема на водните потоци е свързано с изменението на климата и ще има голямо значение за ръста на населението на земята. Единственото място на планетата, където количеството на водата се е увеличило е Арктика. Това се обяснява с увеличаване топенето на ледените шапки. Посочените изводи са публикувани в списание Journal of Climate.


Изследователите анализирали течението на близо 900 реки в периода 1948 г. до 2004 г. и изяснили, че броя на реките, чието ниво е намаляло с 2,5 пъти превишава тези, чието ниво се е увеличило по принцип. В списъка с реките с намаляло ниво на водата са Ганг, Нигер и Колорадо, които играят много важна роля в гъсто населените територии, през които минават. Изчислено е, че количеството сладка вода, което попада в Атлантическия океан е намаляло с 6% за последните 56 години, което е еквивалентно на 526 кубически километра за година. Това пък от своя страна представлява общото количество вода, минаващо през река Мисисипи.

От друга страна, нивото на реки, като Яндзъ, например, се е повишило поради топящите се ледници в Хималаите. Това може да означава, че в бъдеще количеството на вода в подобни реки може драстично да намалее, когато намалеят или изчезнат ледниците в планините.

DryEarth

 

Сладката вода на планетата Земя застрашително намалява

Пръв бизнесът ще бъде изправен пред тежки предизвикателства за достъп до ценния ресурс. В момента около 200 000 българи в 300 селища в страната са на воден режим, пише Елица Грънчарова от Gorichka.bg.

Сладката вода на планетата Земя застрашително намалява. Пръв бизнесът ще бъде изправен пред тежки предизвикателства за достъп до ценния ресурс.

На много места по света са достигнати критични нива на недостиг на прясна вода. Една от причините е все по-многобройното население на Земята. Друга е покачването на стандарта на населението в много южноамерикански и азиатски държави, повишената консумацията и респективно новите производства, които използват все повече и повече водени ресурси.

Съчетано с търсенето на евтина работна ръка, често на места с недостиг на вода, свръхконсумацията увеличава допълнително недостига на прясна вода. Климатичните промени са друг важен фактор в този процес.

Проучване на "Голдман сакс" показва, че потреблението на вода в световен мащаб се удвоява на всеки 20 години, което противоречи на принципите на устойчивото развитие.

Може би никога не сме се замисляли колко вода е необходима за производството на стоките, които пълнят витрините и магазините.

На 21 август американското издание на "Икономист" цитира резултати от проучване на "Джей Пи Морган", според което групата на някои от най-големите производители в света (Nestlé, Unilever, Coca-Cola, Anheuser-Busch и Danone) консумират общо почти 575 млрд. л вода за една година.

Това количество е достатъчно да задоволи дневната нужда от вода на всички хора на планетата. Вместо това обаче тази вода отива за производството на различни продукти за консумация.

Според "Икономист" земеделието използва най-много водни ресурси от всички икономически сектори, но всички останали производствени и обслужващи дейности също зависят от нея.

За направата на една полупроводникова пластинка от 200 мм например са необходими 13 куб. м сладка вода. 25% от употребената вода в Силиконовата долина в САЩ отива само за производството на чипове.

Създаването на електричество по конвенционалните методи също харчи много водни ресурси. 14 на сто от водата, източена от езера и акватории в Америка, се ползва за охлаждане на електроцентрали.

Главният изпълнителен директор на Nestlé Хосе Лопес казва, че за изработването на литър продукт във фабриките на компанията са необходими 4 л вода, а за да се отгледа земеделската продукция, нужна за този продукт, отиват 3000 л.

На много места по света са достигнати критични нива на недостиг на прясна вода

Принудени от условията, в които съществуват фабриките им, или в редки случаи поради по-алтруистични подбуди, много от фирмите вече намаляват потреблението на вода. От 1997 до 2006 г. Nestlé е намалило консумацията с 29%, въпреки че производството на храни се е увеличило почти двойно.

От 1995 г. насам петролната компания Dow е намалила количеството използвана вода с повече от 1/3. Според главния изпълнителен директор "водата е петролът на 21 век".

За отделянето само на 1 л петрол от пясък са нужни до 5 л вода, но за разлика от петрола, водата няма заместители.

По време на Световната седмица на водата, която се проведе от 17 до 23 август в Стокхолм, делегатите се фокусираха върху мерките за увеличаване на достъпа до чиста вода и санитарно обслужване за бедните държави в света.

Въпреки усилията на световни организации и фирми, активистите, който се борят за запазване на чистата вода по света, критикуват остро компании като Coca-Cola и Pepsi за това, че изчерпват резервите на подземни води за производството на бутилирани напитки в Индия.

Coca-Cola започна дело в съда и макар, че беше оправдана, това на успокои природозащитниците. В резултат на техните неспирни акции като компенсация за огромните количества подземна вода, които ползва, компанията започна да обучава индийски фермери как да ползват дъждовна вода, за да напояват по-ефективно земеделската си продукция.

В България ситуацията с недостига на вода също става все по-осезаема особено след зачестилите засушавания и наводнения. Страната ни е една от петте европейски държави с най-малък воден ресурс, а средното потребление на човек за едно денонощие е около 100 л.

Според Министерството на регионалното развитие и благоустройство страната ни губи средно 60% от питейната си вода, тъй като водопроводните мрежи са изключително амортизирани.

В момента около 200 000 българи в 300 селища в страната са на воден режим

На 27 август министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров издаде заповед за ограничаване ползването на вода от реки и подземни източници от фирмите, които вече имат разрешителни. Целта е да се осигури вода за битови нужди.

Разпореждането на министъра последва засушаването, което възникна в много български райони. Решението обаче е в съвместните мерки, които ще бъдат взети превантивно, след като всеки от нас, но и законодателите и индустрията, осъзнае своята роля в справянето с огромното предизвикателство - липсата на питейна вода.