Защо трябва да използвате мазниноуловител?

20/03/2023

Защо трябва да използвате мазниноуловител?

Защо трябва да използвате мазниноуловител?

Мазниноуловителят или (сепаратора на леки течности), е незаменимо съоръжение навсякъде, където има отпадъчни води с примеси на мазнини с растителен и животински произход, като предприятия за производство и преработка на храни, кланици и колбасарски цехове, месопреработвателни предприятия, заведения за обществено хранене (ресторанти, столове, барове, кафенета и др.). Основната му цел е да отстрани мазнините от водата и по този начин да предпази канализационната система от образуването на мастни отлагания. Огромно количество мазнини постоянно попада в канализационните тръби, което води до чести запушвания. Това значително влошава потока на водата. С натрупването на мазнини започва процесът на окисление, което води до образуването на каустични киселини и недостиг на кислород. Всичко това причинява неприятни миризми. С течение на времето тези условия оказват неблагоприятно влияние върху качеството на работа на канализацията.

Сепарирането на мазнините от отпадъчната вода е просто решение, което ви позволява да избегнете високи непредвидени разходи за ремонт на канализацията в бъдеще.

Какво е мазниноуловител?

Това е резервоар за вода с вградени елементи за забавяне на водния поток и сепариране на мазнините. Мазниноуловителите са изработени от полиетилен с ниска плътност, устойчив на корозия и стареене. Благодарение на използването на този материал е възможно да се намали теглото на устройството и да се повиши здравината му. Капакът е оборудван с уплътнение за предотвратяване разпространението на неприятни миризми. В същото време е осигурена система от прегради, които ви позволяват да контролирате потока на водата. Температурата на течността, преминаваща през устройството, като правило е не повече от 40 ° C, а самите мазнини са в течно състояние.

Как работи мазниноуловителя?

Принципът на работа на мазниноуловителя е да отдели мазнините от отпадъчните води, използвайки разликата в плътността и съответно в теглото на водата и на мазнините от растителен и животински произход. Водата в съоръжението се забавя, давайки възможност на по-леките мазнини да изплуват в специално проектираното за това отделение на нашите мазниноуловители. Използването на такива мазниноуловители (сепаратори на леки течности) ви позволява да заустваме пречистените води в природата.

Според Европейското и Българското законодателство, мазниноуловителите са задължителни на всички обекти, на които има вероятност от изтичане на масла от растителен произход.

Изплувалите на повърхността на водата в мазниноуловителя мазнини се изгребват ръчно или със специализирана техника регулярно.

Какви са предимствата от използването на наши мазниноуловители?

  • устройството има херметичност, което предотвратява течове и излизане на миризми в помещението;

  • процесът на инсталиране на уловителя за мазнини е доста лесен, тъй като оборудването е напълно съвместимо със стандартни канализационни тръби;

  • Мазниноуловителите са с малки размери;

  • поради наличието на лесен достъп до съоръжението, събирането на мазнините и маслата, които вече са натрупани по време на работа, е значително опростено;

  • високата производителност на оборудването позволява да се намали до минимум вероятността мазнините и маслата да попаднат в самата канализационна система;

  • В комбинация с подходящи био-ензимни препарати, нашите мазниноуловители могат да са почистват много рядко;

  • благодарение на своята надеждност и издръжливост, устройството може да работи без повреди за дълъг период от време.

Мазниноуловителите се предлагат в няколко варианта, в зависимост от технологията, която е използвана за тяхното производство. Това пряко влияе върху тяхната ефективност и принцип на работа.

Автор Креация ЕООД